image-341555-Forelvissen_vliegvissen_in_de_Ardennen-45c48.w640.jpg

Forelvissen stromend water

Stromend water is in heuvelachtige en bergachtige gebieden het domein van de forel. In het zuiden van België, in de Ardennen kan je in talloze riviertjes aan het vissen op forel een prachtige sport beleven. Maar kan je het beste forelvissen in snel stromend water?

Wij zetten een aantal tips voor je op een rij.

image-341558-Forel_vissen_Semois_Ourthe_Lesse_toplocatie_vissen_vliegvissen_ardennen-6512b.jpg

Forelvissen met natuurlijk aas op de bodem


In Franstalige landen noemen ze het ‘pecher au toc’, wat ongeveer neerkomt op een afgekeken of gekopieerde manier van vissen. Het betreft het vissen met natuurlijk aas op de bodem zonder dat er van een dobber gebruikt wordt gemaakt. Bij forelvissen in snel stromend water heeft een dobber niet veel zin. Je aas drijft er alleen sneller door af en de forellen voelen de dobber als een last als ze het aas pakken, zeker omdat de stroming hier flink tegen aan duwt. Dan laten ze het aas los voordat je er erg in hebt. Om dit te voorkomen en meer succes te hebben bij het forelvissen in stromend water kan je veel beter alleen een loodje of een paar loodjes op je vislijn zetten met daaronder een enkele haak. Het idee achter deze manier van vissen is dat je een worm, enkele maden, een meelworm of een vlieg aan de haak zet en deze mee laat drijven met de stroming. Het loodje zorgt er voor dat het aas niet te snel wegdrijft. Tevens houdt het loodje het aas op de juiste diepte. Forellen liggen in stromend water namelijk vaak tegen de bodem te wachten op voedsel dat met de stroming wordt meegevoerd. Door het aas langzaam af te laten drijven kopieer je als het ware de wijze waarop natuurlijk voedsel zich door het stromende water beweegt. De forellen zullen hierdoor veel minder argwaan hebben en sneller je aas pakken waardoor je veel effectiever zal forelvissen.
image-341561-Beste_forellenvijvers_ardennen_forelvissen_wallonie_forellen-aab32.jpg
Een fantastisch gevoel van vrijheid in de natuur en de opwinding om een forel te vangen...
image-341563-rivier_vissen_forel_ardennen_top_visplekjes_wilde_forel-c51ce.jpg

Forelvissen met een takeltje

In het vroege voorjaar zijn de forellen nog niet zo actief. Als dan toch wat grotere forel wil vangen kan je met een takeltje gaan forelvissen. Een takeltje bestaat uit een dood klein visje dat met een stalen spinstangetje met daaraan een of twee dregjes aan de lijn wordt bevestigd. Het idee is om het takeltje in te gooien en dan langzaam binnen te vissen. Het dode visje komt zo tot leven en zal de forel verleiden om toe te happen. Je hebt takeltjes in alle soorten en maten. Zorg er voor dat je voor een kleine versie gaat als je gaat forelvissen. In tegenstelling tot bij het vissen op snoek is een stalen onderlijn geen aanrader. Forel is een voorzichtige vis en heeft stalen onderlijnen al snel door. Wat betreft het soort visje waarmee je met een takel kan forelvissen hebben alvertjes en elritsen een goede naam. Met kleine voorntjes kan je ook wel eens succes hebben. En om in stromend water op de juiste manier met een takeltje te vissen kan je het beste gebruik van de stroming maken. Laat het takeltje langzaam meestromen met de rivier en houd de lijn wat strak zodat je met de hand kan voelen of je beet hebt.

image-341581-salmo-minnow_(1)-e4da3.jpg
image-342040-341067-Logo_Top10_Ardennen-c20ad-e4da3.jpg
Forelvissen in het HART van de Ardennen

Salmo Minnow

De Salmo Minnow is een strak plugje om mee te vissen op een diverse soorten roofvis. Maar wat maakt dit plugje zo bijzonder en hoe kan je er het beste mee vissen? Hieronder zetten wij de belangrijkste feiten van de Salmo Minnow voor je op een rij.

Kenmerken Salmo Minnow

De Salmo Minnow is een van de meest klassieke pluggen die Salmo aanbiedt. Dat hij nog steeds zo populair is geeft maar aan hoe goed hij vangt. Met zijn slanke vorm imiteert hij een klein prooivisje zoals een voorn. Sommige vissers zeggen dat hij ook op een elrits lijkt, een visjes dat met name in stromend water voorkomt en graag wordt gegeten door forel, baars, en kopvoorn. Hij heeft een vibrerende waggelende actie in het water waarbij hij zijn flanken laat zien. Dit zorgt voor aanbeten in zowel stilstaand als stromend water. De Salmo Minnow bezit twee scherpe dregjes die de vis goed vasthouden. Ze zijn van prima kwaliteit en buigen zelden of nooit uit.

Forelvissen met kunstaas

Als het jaar vordert en we in de zomer en herfst zitten kan je met kunstaas in stromend water erg goed forelvissen. De forellen zijn dan vaak ‘los’ en vallen agressief hun prooien aan. Favoriet zijn kleine kunstaas pluggen. Denk hierbij met name aan plugjes tot een centimeter of 3 a 4. Drijvende pluggen en ondiep lopende pluggen werken het beste. Dit komt omdat de stromende wateren waar je in vist vaak ondiep zijn. Pluggen met patronen van andere vissen erop hebben een goede naam. Imitaties van forel, forel is als alle andere roofvissen een kannibaal, of imitaties van alvertjes of elritsen doen het over het algemeen erg goed. De bekendste plug voor forel is de Salmo Hornet (4 cm).

Aangezien ik géén levend aas verkies uit diervriendelijk oogpunt, vindt ik deze kunstaas alternatieven werkelijk een top aanrader !
Als er hele grote forel zit dan kan je bij het forelvissen gerust voor 7 cm plugjes kiezen maar de meeste forelvissers gaan niet groter dan 5 cm. In stromend water gooien we de pluggen altijd iets stroomafwaarts. Probeer de plugjes vervolgens met korte rukjes binnen te vissen waarbij je tussendoor ook zo nu en dan even inhoudt. Deze afwisseling heeft menig forel al verleid om zich vol overgave op een plug te storten.
image-341593-bruine-forel-_Ardennen-aab32.jpg
Beste GRATIS Leden van TOP10 Ardennen ,


Op deze pagina vindt je 16 artikelen met Super Tips & Trucs voor het vliegvissen van o.a. Léon Godijk en Rudy van Duijnhoven en Ben van der Meer. Tevens vertel ik je graag over de eerste aankoop van mijn vliegvisset, om zelf te kunnen gaan vliegvissen. In Rudy van Duijnhoven heb ik een super leermeester. Ik heb er zin in!


Mijn eerste vliegenhengel; een Guideline ExP4 9' #5 vliegenhengel, reel, backing, leader en meer …
YES, I'm ready to fly! De eerste vliegvisles heb ik al gehad. Lees hier het hele artikel >>

Rudy van Duijnhoven; Mijn vliegvis-instructeur en tevens
Vip-Vriend / Redacteur van Deforelvisser.nl


Laat me weten wat je gehaakt of gevangen hebt.
Voor jou een kleine moeite, voor mij een groot plezier!
Je hoeft hiervoor alleen maar het formulier in te vullen en een foto erbij te sturen:
Vul hier in slechts enkele minuten het vangstformulier in >>
Ik ben benieuwd!


Groetjes, Chantal Hermkens
Volg ons op Facebook Volg mij op Facebook
Redactie deforelvisser.com
info@deforelvisser.nl