
Op het eind van het Ancien Régime werd Torgny een zelfstandige gemeente. In 1823 werden echter grote gemeentelijke indelingen doorgevoerd in Luxemburg en veel kleine gemeenten werden samengevoegd. Torgny werd opgeheven en bij Harnoncourt gevoegd. De nieuwe gemeente werd tot Lamorteau omgedoopt, naar het dorp tussen Torgny en Harnoncourt dat tot dan tot de gemeente Harnoncourt had behoord. De bewoners verzetten zich echter al gauw tegen deze situatie, omwille van de afstand van ruim drie kilometer en de moeilijke weg tussen Torgny en het administratief centrum van de gemeente. In 1853 werd Torgny uiteindelijk weer afgesplitst als zelfstandige gemeente.
In 1977 werd Torgny een deelgemeente van Rouvroy.
Au cœur de la Lorraine belge, dans la Province du Luxembourg, règne un petit air de Provence. Bordé d’un massif forestier, le village de Torgny jouit d’un doux climat propice à la culture de la vigne. En cheminant les rues, découvrez le patrimoine classé du village et goûtez à la cuisine étoilée du chef Clément Petitjean.
Un village méridional
Bénéficiant d’un microclimat privilégié et d’un relief doucement vallonné, Torgny, l'un des Plus Beaux Villages de Wallonie, a un petit air de Provence. Cette impression est renforcée par ses constructions en pierres aux teintes chaudes et aux toits de tuiles rouges. Le climat clément permet la culture de vigne. On y dénombre trois vignobles :
- Le Poirier du Loup
- Les Fouchères
- L’épinette

De roze boerderij
Het dorpje heeft meerdere bezienswaardigheden waaronder een authentieke wasplaats. Het staat tevens op de lijst van plaatsen die zijn uitverkozen tot mooiste dorpen van Wallonië, Les Plus Beaux Villages de Wallonie.
Torgny heeft ook een ermitage, die op de monumentenlijst staat. De huidige kapel dateert uit de 19de eeuw, maar de oorspronkelijke gebouwen gaan terug tot einde 17de eeuw. Tot in 1659 was er in die contreien immers een zeer bekend pelgrimsoord, namelijk Avioth. Rechtover de ermitage bevindt zich de ingang van het natuurreservaat, "Raymond Mayn".


Torgny is het zuidelijkste dorp van België en de Provençaalse sfeer wordt gestimuleerd door de wijngaarden, de rode pannendaken van de achttiende en negentiende-eeuwse huizen, het traditionele gemeenschappelijke washuis en de reeks bermkruisen rond het dorp.



