Torgny
Plaats in België

Torgny is een plaats en deelgemeente van Rouvroy in de Belgische provincie Luxemburg. Het is de meest zuidelijke plaats van België en ligt vlak bij de Franse grens. Het dorpje telt ruim 200 inwoners.

Torgny ligt in de Gaumestreek/Belgisch-Lotharingen. Het riviertje de Chiers vormt ter hoogte van Torgny over een aantal kilometer de landsgrens.

Oppervlakte: 27.68 km²
Provincie: Luxemburg


Op het eind van het Ancien Régime werd Torgny een zelfstandige gemeente. In 1823 werden echter grote gemeentelijke indelingen doorgevoerd in Luxemburg en veel kleine gemeenten werden samengevoegd. Torgny werd opgeheven en bij Harnoncourt gevoegd. De nieuwe gemeente werd tot Lamorteau omgedoopt, naar het dorp tussen Torgny en Harnoncourt dat tot dan tot de gemeente Harnoncourt had behoord. De bewoners verzetten zich echter al gauw tegen deze situatie, omwille van de afstand van ruim drie kilometer en de moeilijke weg tussen Torgny en het administratief centrum van de gemeente. In 1853 werd Torgny uiteindelijk weer afgesplitst als zelfstandige gemeente.

In 1977 werd Torgny een deelgemeente van Rouvroy.

Au cœur de la Lorraine belge, dans la Province du Luxembourg, règne un petit air de Provence. Bordé d’un massif forestier, le village de Torgny jouit d’un doux climat propice à la culture de la vigne. En cheminant les rues, découvrez le patrimoine classé du village et goûtez à la cuisine étoilée du chef Clément Petitjean.

Un village méridional

Bénéficiant d’un microclimat privilégié et d’un relief doucement vallonné, Torgny, l'un des Plus Beaux Villages de Wallonie, a un petit air de Provence. Cette impression est renforcée par ses constructions en pierres aux teintes chaudes et aux toits de tuiles rouges. Le climat clément permet la culture de vigne. On y dénombre trois vignobles :

  • Le Poirier du Loup
  • Les Fouchères
  • L’épinette
ARLON - AARLEN 
TOP10 ACTIVITEITEN & OMGEVING : AARLEN (Arlon)
Arlon is de hoofdstad van de provincie Luxemburg (ook wel Aarlen geheten) en een van de kleinste districthoofdsteden van België. Het stadje werd gesticht door de Romeinen. In het oude archeologische museum en in de oude toren van de stad kun je hier nog sporen van terugvinden. Arlon heeft een aardig centrumpje met enkele oude straatjes en een paar mooie oude gebouwen. Met een stadwandeling van de toeristische informatie kom je langs alle leuke plekjes in Arlon en weet je zeker dat je niets van het moois in deze stad mist...

De roze boerderij

Het dorpje heeft meerdere bezienswaardigheden waaronder een authentieke wasplaats. Het staat tevens op de lijst van plaatsen die zijn uitverkozen tot mooiste dorpen van Wallonië, Les Plus Beaux Villages de Wallonie.

Torgny heeft ook een ermitage, die op de monumentenlijst staat. De huidige kapel dateert uit de 19de eeuw, maar de oorspronkelijke gebouwen gaan terug tot einde 17de eeuw. Tot in 1659 was er in die contreien immers een zeer bekend pelgrimsoord, namelijk Avioth. Rechtover de ermitage bevindt zich de ingang van het natuurreservaat, "Raymond Mayn

Het dorpje is gelegen op een zuidelijk gerichte helling, op de flanken van de vallei van de Chiers. Dit geeft, samen met de beperkte hoogteligging (275 m) en de kalkbodem, een gunstig zacht microklimaat waardoor er wijnbouw mogelijk is.
image-331976-images-c51ce.jpg
Découvrez également son patrimoine classé : une potale, un lavoir et deux fermes traditionnelles. Profitez également de la réserve naturelle Raymond Mayné, l’une des plus anciennes de Belgique. Cette ancienne carrière abrite une flore et une faune d’une grande variété.
image-331977-39875064073_f278c52e18_b-c51ce.w640.jpg
image-306088-55752352_104338367415114_8307605986244296704_o.jpg
TOP10 Ardennen.be - PORTAALSITE 2019 ©
Onze algemene voorwaarden zijn van toepassing*