
Schrijf U nu in voor GRATIS PROMO & AANBIEDINGEN !

Wat te doen als het regent
in de Ardennen ?
Waarom ik graag alleen wandel ?
Wandelen is voor mij een manier van ontspannen. Na een drukke werkweek vind ik het heerlijk om mijn hoofd leeg te maken tijdens een lange wandeling. Wanneer ik samen met iemand anders op pad ga, kom ik hier niet aan toe. Dan gaat mijn energie zitten in leuke en boeiende gesprekken met mijn wandelmaatje in plaats van het ervaren van de rust en het ordenen van mijn gedachten.

Zo maak je wandelen voor kinderen leuk :
Onze beproefde tips !

Uitrusting
Kledij & Schoenen
Het belangrijkste is om goede schoenen te dragen. In elk geval moet de schoen waterdicht zijn en de enkels bescherming bieden. Hou bij het passen van schoenen rekening met het feit dat voeten kunnen zwellen en dat er dikkere wandelsokken moeten in kunnen gedragen worden. Dikwijls raadt men aan om bij het passen ruimte te laten voor een vinger achterin de schoen. Ga nooit op stap met nieuwe schoenen maar stap ze eerst in door korte draagperiodes. Professionele wandelschoenen worden onderverdeeld in verschillende categorieën.Geschikt voor het zwaardere werk op Belgisch terrein zijn de categorieën B/C. Een wandelschoen lijdt onder droogte en blijft zonder onderhoud niet waterdicht. Schoenen worden het beste zo vlug mogelijk na een tocht met water en zachte borstel schoongemaakt.
Schrijf U nu in voor GRATIS PROMO & AANBIEDINGEN !
Daarnaast moeten ze op regelmatige basis behandeld worden met een product dat de waterbestendigheid garandeert.
Goede sokken helpen om blaarvorming te vermijden. Wollen sokken met versteviging aan de hiel doen het uitstekend. Eventueel kunnen onder de dikke sokken nog lichte zweetdoorlatende sokken gedragen worden, een extra bescherming tegen blaren.
Ondanks het gematigd Belgisch klimaat, moet de wandelaar in elk seizoen rekening houden met de mogelijkheid van hevige regens en onverwachte weersveranderingen. Een regenjas, het liefst ademend, hoort dan ook in alle omstandigheden bij de uitrusting. Een lange poncho is waarschijnlijk het meest efficiënt bij onophoudende regen of hevige stortbuien. Een bovenkleding in verschillende lagen laat toe om snel te reageren wanneer het te warm of te koud wordt. Draag een stevigebroek die niet bij het minste contact met bramen of struiken scheurt.
De broek heeft altijd lange pijpen en de bovenkleding lange mouwen: met het gevaar op ziektes overgedragen door teken moet rekening gehouden worden. Uiteraard kunnen in de winter handschoenen, sjaal en muts dienst doen...
Veel wandelplezier !
Tips & tricks om te gaan sporenjagen...
Word een sporenjager dankzij
deze 10 tips !
Tip 1: Volg sporen op de grond.
Hou het pad in de gaten en wees alert voor pootafdrukken, uitwerpselen of omgewoelde aarde. Zo achterhaal je makkelijk de frequent gebruikte routes.
Tip 2: Wees stil.
Zodat je de dieren niet opschrikt. Wandel langzaam, vermijd hoopjes bladeren en krakende takken. Het stilst ben je als je op gras loopt.
Tip 3: Neem het juiste materiaal mee.
Als je een dier hebt gespot, is de verleiding groot om er zo dicht mogelijk bij te geraken. Toch blijf je maar beter op een afstand van ten minste 25 meter toekijken. Een verrekijker komt dan goed van pas! Ga je ’s avonds sporen jagen? Neem dan een diervriendelijke zaklamp mét rood (!) licht mee. Ook een vergrootglas, een wildcamera, warme kledij, waterdichte schoenen en een gids of plannetje heb je best op zak.
Tip 4: Sta vroeg op (of ga laat slapen).
Wild spotten doe je het best ’s ochtends vroeg of ’s avonds wanneer het donker wordt. Dan zijn de meeste dieren op pad.
Tip 5: Zoek de juiste plek op.
De meeste sporen en dieren vind je niet in het bos, maar in open landschappen zoals weilanden, heide en aan bosranden. Ook op plekken waar veel eten te vinden is, is de kans groter.
Tip 6: Maak gebruik van kijkplekken.
In veel natuurgebieden zijn speciale observatieplaatsen aangelegd voor wandelaars en fietsers. Op die plekken liggen meestal wildweiden die goed worden onderhouden om wild aan te trekken. Als je hier een tijdje rustig blijft kijken, heb je een grote kans om wild te zien.
Tip 7: Draag geen parfum of deodorant.
Dan ruiken dieren je al van ver! Je ontbijt of lunch bewaar je dan ook beter in een goed afgesloten doos. Om diezelfde reden wandel je best altijd tegen de wind in.
Tip 8: Kleed je onopvallend.
Met donkere, natuurlijke tinten ga je op in de achtergrond en schrik je de dieren minder af. Vermijd dus opvallende kleuren.
Tip 9: Doe alsof.
Zie je een wild dier tijdens het wandelen? Loop dan rustig verder en probeer zo onopvallend mogelijk te kijken. Heel wat wilde dieren zoals reeën en zwijnen blijven namelijk stokstijf staan wanneer ze ‘gevaar’ opmerken. Ze gaan ervan uit dat je hen dan niet ziet.
Tip 10: Wees geduldig.
Soms moet je urenlang wachten of rondlopen voor je een dier in het vizier krijgt. Hoe vaker en langer je in de natuur bent, hoe groter de kans dat je een dier ziet. Een poosje muisstil op dezelfde plaats blijven staan of zitten, kan ook helpen.
Veel plezier met het sporenjagen !
Zowel voor pro's als wielertoeristen
Luik-Bastenaken-Luik en de Waalse Pijl voor professionals, de Vélomédiane, Luik-Bastenaken-Luik of de Chouffe Classic voor wielertoeristen… heel wat grote wielerevenementen hebben Belgisch Luxemburg in de Ardennen België als actieterrein gekozen. Daarnaast organiseren diverse wielerclubs hier elk jaar nog eens een dertigtal wielertoertochten, toegankelijk voor elke liefhebber.
Goed nieuws is ook het steeds groter wordende netwerk van fietspaden en routenetwerken: Voie Vertes, Ravel’s, en initiatieven zoals “La Famenne à Vélo”, het Cyruse-netwerk, of de langeafstandsfietspaden van Rando-Vélo… en wanneer u liever niet te zwaar wilt trappen, kiest u gewoon voor een elektrische fiets, de E-bike!

Luxemburg, de meest zuidelijk gelegen provincie van België, beslaat 4440 km2, 1/7 van het Belgische grondgebied. De grootste provincie dus en paradoxaal genoeg ook de minst bevolkte met +/- 260.000 inwoners. Meer dan de helft is bosgebied en het grootste deel van het Waalse woud bevindt zich hier.
Naast de uitgestrekte bossen waarmee Luxemburg geassocieerd wordt, vindt men hier een grote biodiversiteit (rivieren, meren, ...). Het grootste deel van de provincie bestaat uit natuur in al haar vormen.
In het noorden en het centrum wordt het reliëf gevormd door hoge plateaus met Baraque de Fraiture op 652 m hoogte als hoogste punt. In het zuiden ligt de Gaume dat gekenmerkt wordt door zijn typische “cuesta’s”, zacht glooiende landschappen en milder klimaat.
LIGGING EN BEREIKBAARHEID
- Met de auto
- Met de trein
- Met het vliegtuig


De twee belangrijke snelwegen E411 en E25 en de secondaire verkeerswegen zorgen voor een gemakkelijke bereikbaarheid zonder druk verkeer. De mooie landschappen maken van de autorit een plezier.
De tijd om zich per auto van Brussel naar het noorden van de provincie te verplaatsen bedraagt 1u15; dat is ongeveer de tijd die nodig is om Brussel te doorkruisen!

Twee belangrijke spoorlijnen doorkruisen de provincie: Brussel-Luxemburg en Luik-Luxemburg.
Twee internationale hogesnelheidstreinen stoppen in Brussel, Luik en Namen. Vanaf deze grote steden verzekert het netwerk van de Belgische spoorwegen (NMBS) een goede verbinding met de provincie Luxemburg.

Brussels South Charleroi Airport en Liège Airport hebben talrijke vluchten tegen concurrerende prijzen en liggen op +/- 1 uur afstand van het noorden van de provincie. Het zuiden van de provincie is ook gemakkelijk te bereiken via de luchthaven van het GH Luxemburg Lux-Airport.

De toeristische markt is uitgegroeid tot een belangrijke bron van ontwikkeling en werkgelegenheid, direct en indirect. De Ardennen trekken elk jaar miljoenen toeristen aan, die hoofdzakelijk uit België komen maar ook uit het buitenland, vooral uit de buurlanden.
De bezoekers komen er voornamelijk op vakantie, om zich te ontspannen, rust en sereniteit te vinden in de ongerepte natuur!
Alleen al in de provincie Luxemburg zijn er bijna 50.000 slaapplaatsen verdeeld onder hotels, campings, vakantieparken en vakantiewoningen en gastenverblijven, de trendsetters van onze provincie.
Op culinair gebied, vindt men hier een 400-tal brasseries-restaurants, waaronder 5 met Michelin ster en 18 vermeld in de Bib Gourmand, het bewijs van vakbekwaamheid van onze chef-koks en een goede prijs/kwaliteitsverhouding.
Een netwerk van attracties en prachtige culturele bezienswaardigheden zorgen voor ontspannen momenten. Op de lijst van het cultureel UNESCO werelderfgoed staan twee van onze streekspecialiteiten: Jambon d’Ardenne en Paté gaumais samen met 2 grote evenementen: de Landbouwbeurs van Libramont en de Sint-Hubertusviering, die ieder jaar duizenden bezoekers lokken.
Maar wat de toerist vooral waardeert en zoekt bij ons zijn de echte waarden van de Ardennen: het goede leven, de authenticiteit, de verwondering en samenwerking. Om deze redenen werkt de provincie samen met de Franse en Luxemburgse Ardennen aan het Europees toeristisch project « Marque Ardenne » dat als doel heeft de waarden van het grensoverschrijdende territorium Ardennen te valoriseren en de aantrekkelijkheid ervan te vergroten.
Info : www.luxembourg-belge.be

De geuren van het bos opsnuiven tijdens een boswandeling in de Ardennen of op zoek naar een verborgen ‘geocache'? In het zuiden van België moet je zijn. De streek biedt vele wandelmogelijkheden, zowel voor een korte gezinswandeling van een half uurtje tot een meerdaagse wandeling via de langeafstandspaden.
De Huizen voor Toerisme in Wallonië zijn een goed startpunt voor informatie en voor actuele wandelroutes en -gidsen.
