image-308575-orig_224195-c20ad.jpg
Musson 
Plaats in België

Musson is een plaats en gemeente in de Provincie Luxemburg in België. De plaats ligt, net als een aantal andere in de gemeente, aan de Vire. De gemeente telt ruim 4000 inwoners.
image-placeholder.png
Oppervlakte : 34.81 km² 
Provincie: Luxemburg
image-316171-Calvaire_dit_croix_de_Justice_à_Musson_Belgique-6512b.w640.jpg
Calvaire dit crfoix de Justice à Musson Belgique.
image-316190-Lorraine-gaumaise-7-maisons-To-8f14e.jpg

Charmante karakterdorpjes

Net als de andere Waalse regio‘s heeft Belgisch Lotharingen een eigen typische bouwstijl. De steen is een kalkzandsteen, afkomstig uit de lokale groeves van Grandcourt of Fontenoille. Maar let op, niet alle voorgevels van de huizen tonen deze traditionele steen. Omdat deze steen poreus is en dus aan vorstschade onderhevig, worden de gevels bepleisterd.

Typisch in Lotharingen zijn de straatdorpen, die getuigen van een eeuwenlange samenhorigheid.

 In de oude dorpskernen zijn de huizen aaneengesloten, gescheiden van de straat door een “usoir”, de « d’vant d’huche », een soort stoep waarop de mesthoop troonde en ook het brandhout en de boerenkar. De tuinen en boomgaarden strekten zich uit achter de huizen, met vaak een kleine paralelweg als toegang. De rijkdom van de eigenaar gaf de grootte van het huis aan: van arbeider tot rijke landbouwer, er werd gebouwd op eigen maat.

Ga even langs in Gérouville, Chantemelle, Torgny of Chassepierre en u zult snel begrijpen wat de aantrekkingskracht is van deze charmante en betoverende paradijsjes.

Eiken en beuken in de Gaumse bossen…

En ook wat sparren. Sinds lang leveren onze bossen het brandhout en werkhout voor onze inwoners. Zonder de varkenshoeder mee te rekenen die er met zijn biggen naar eikels ging zoeken. Maar in de 16e eeuw liep het bijna het uit op een catastrofe: de honger van de eigenaars van de ijzersmelterijen was dusdanig dat er bijna geen hoogstambomen overbleven. Het waren de aartshertogen Albrecht en Isabella die de koe bij de hoorns vatten om dit houtkappen aan banden te leggen.

Vandaag de dag zijn de hoogstambomen gelukkig terug. Boswachters beheren ons prachtige boomerfgoed en proberen zo veel mogelijk mooie bomen van diverse leeftijden te behouden.

image-316191-Lorraine-gaumaise-18-forA-t-an-c51ce.jpg
image-342364-800px-Blason_Musson.svg_Wapenschild_Musson_Lastminute_naar_de_Ardennen-c20ad.png
Musson
image-342366-Musson_Luxembourg_Belgium_Map_Wandelingen_Ardennen_Musson-16790.png
Signeulx is een dorp in de Belgische provincie Luxemburg. Het ligt in de gemeente Musson, in de Gaume. Het plaatsje ligt aan de Vire.
image-316179-Signeulx_-_église_(août_2013)-e4da3.w640.jpg
De Église Notre-Dame (Signeulx)
image-placeholder.png

De Gaume of Gaumestreek is het Franstalige deel van Belgisch-Lotharingen op de grens met Frankrijk ten zuiden van de Ardennen en wordt daar niet toe gerekend. In België valt de streek grotendeels samen met het arrondissement Virton. Het wordt aan de Noordkant begrensd door de Rulles en in het Oosten door de taalgrens met het Land van Aarlen.

Historisch gezien hoort ook de streek rond Montmédy, in 1659 afgestaan door Spanje aan Frankrijk in de Vrede van de Pyreneeën, bij de Gaume. Daarom is de zuidgrens van de streek niet gelijk aan de grens met Frankrijk. Het Franse deel van de Gaume omvat het kanton Montmédy, bijna het hele kanton Carignan, delen van het kanton Damvillers en komt grotendeels overeen met het nu Franse deel van het oude graafschap Chiny.

Het lokale dialect, het Gaumais, is een dialect van het Lotharings, een van de langues d'Oïl. In België is het Gaumais nog niet zo sterk in de verdrukking geraakt als in het Franse deel van de streek, waar amper nog sprekers te vinden zijn.

Virton is de hoofdplaats van de Gaume.

image-316182-Lorraine-gaumaise-19-musA-e-ga-45c48.jpg

Door Belgisch Lotharingen…

Belgisch Lotharingen is de geografische naam van de streek. Maar taalkundig gezien wordt deze regio in tweeën gedeeld:

In het oosten vinden we het “Arelerland”, de streek rond Arlon waar een Germaanse streektaal “het Luxemburgs” gesproken werd. Prachtige dorpen zoals Nobressart, Attert, Thiaumont of Guirsch, sieren de landelijke streek rondom Arlon. Aan de rand van de weg of op de hoek van de straat vinden we klein discreet volkserfgoed, zoals een kruisbeeld of een kapelletje. In het natuurpark van het Woud van Anlier kan men een verbazingwekkende flora en fauna ontdekken. En vergeet niet te stoppen in het natuurpark van de Attertvallei, het kleinste van de Waalse parken, maar zonder twijfel één van de rijkste wat het erfgoed betreft.

image-316187-Lorraine-gaumaise-24-Buzenol-r-c51ce.jpg

In het westen vinden we de Gaume, met een Romaanse streektaal, die niets te maken heeft met het Waals. De “Gaumais” zijn volgens de “Ardennais” gulzigaards, schreeuwlelijken en lekkerbekken. Er zit wat van het Gallisch dorpje van Asterix in het temperament van de “Gaumais”.

Het is niet nieuw dat een streek het karakter van zijn bewoners vormt. De Ardenner heeft de reputatie om discreet, hardwerkend en koppig te zijn, al eeuwen gewend om de ruige natuur en het ruwe klimaat het hoofd te bieden. Terwijl de “Gaumais” rijkere gronden mocht bewerken die zich sneller opwarmen in de lente, en dus meer te vinden is voor goed humeur, goed eten en een goede grap. D’Jean d’Mâdy, een legendarisch Gaumse personage, brengt al deze lokale karaktereigenschappen bijeen. In het Gaumse museum in Virton is hij te zien en te horen.

image-316189-Lorraine-gaumaise-24-Buzenol-r-c51ce.jpg

De cuesta’s

Cuesta’s zijn HET kenmerk van Belgisch Lotharingen. Drie asymmetrische heuvelketens lopen van oost naar west over vrijwel de gehele lengte. De Bajociaancuesta is de meest zuidelijke met aan haar voet de rivier de Ton, die de grens met Frankrijk vormt.

Wist u dat men hier in de 16e eeuw ijzererts won? En omdat er hout en waterlopen in overvloed waren floreerde de ijzernijverheid in heel de streek. De bekendste werkplaatsen waren zonder twijfel die van Laclaireu, Saint-Léger, Montauban en Orval. Zij waren de voorgangers van onze modernere metaalfabrieken die helaas met de oliecrisis in de jaren ‘70 verdwenen.

image-306088-55752352_104338367415114_8307605986244296704_o.jpg
TOP10 Ardennen.be - PORTAALSITE 2019 ©
Onze algemene voorwaarden zijn van toepassing*