image-placeholder.png
Durbuy
Kleinste Stadje van België

Durbuy ligt in Belgisch Luxemburg, in het hart van de Ardennen in België. Zijn ronde vorm verklapt dat de rivier er  ooit volledig omheen stroomde.
image-placeholder.png
Oppervlakte : 156.61 km²
Provincie: Luxemburg
​​​​​​​
Oorspronkelijk was Durbuy een eilandje, goed beschermd door het water, het kasteel en de stadsmuur die 550 meter lang en meer dan 6 meter hoog was. De bouw van deze muur was gekoppeld aan het vrijheidscharter van 1314, getekend door Jan de Blinde, graaf van Luxemburg en koning van Bohemen. In dit handvest, waarin de rechten en plichten van de stad Durbuy werden vastgelegd, stond ondermeer dat de burgers zelf moesten instaan voor de veiligheid en de gerechtigheid van hun stad, die toen een belangrijk handelscentrum was. Het « gemeentehuis » uit die tijd, werd in de 16e eeuw vervangen door een nieuw gebouw dat later la Halle aux blés, ofwel de graanhal, werd genoemd. Deze hal, met een zeldzaam houten geraamte, had meerdere functies. Zo deed ze onder andere dienst als overdekte markt. Vandaag is het een mooie locatie voor kunsttentoonstellingen...
image-307815-Plat-Durbuy-0575m-8f14e.jpg
Gastronomie en uitstapjes

Durbuy en de omliggende dorpen hebben een stevige reputatie wat betreft prestigieuze hotels, gastronomische restaurants en brasseries. Chef-koks toveren met hedendaagse en traditionele gerechten, voortdurend op zoek naar een juiste balans tussen lokale en seizoensgebonden producten, hier en daar exotisch getint.

Maar ze werken vooral met producten uit de streek o.m. met de artisanale confituren van St.-Amour, smakelijke kazen uit Ozo, Morville en Oppagne, kwaliteitsvol vlees en charcuterie uit Durbuy, Bomal... De restaurants van Durbuy en omgeving...
image-307819-1._442326_Durbuy-PontSurLourthe_(c)WBT-BrunoD_Alimonte-8f14e.jpg
Nog een ander geologisch fenomeen dat u zeker niet mag missen in Durbuy is de anticlinaal, beschreven door Jean-Baptiste d’Omalius d’Halloy, de grondlegger van de moderne geologie. De anticlinaal van Durbuy bestaat uit verschillende kalklagen die door druk omhoog werden gestuwd en een omgekeerde U vormen.
image-307821-DurbuyArdennen10-c9f0f.jpg
Durbuy is een stad in de Belgische provincie Luxemburg. De stad is gelegen aan de rivier de Ourthe.
Durbuy is één van de toeristische trekpleisters in Wallonië.
Jaarlijks trekt de Middeleeuwse stad, die bekend staat als kleinste stad ter wereld, duizenden toeristen.
image-307822-Durbuy_ardennen-d3d94.w640.jpg
Durbuy telt bijna 11.000 inwoners. De stadskern zelf bestaat uit slechts een aantal straten en heeft zo'n 400-tal inwoners.
De overgrote meerderheid van de inwoners van de gemeente woont dan ook in één van de 12 deelgemeenten:
Durbuy,Barvaux, Bende, Bomal, Borlon, Grandhan, Heyd, Izier, Septon, Tohogne, Villers-Sainte-Gertrude en Wéris.
Durbuy
image-placeholder.png
Oneindig veel tinten groen, blauw en grijs...

Gelegen op de grens met de Condroz, de Famenne en de Ardennen, bezit het stadje Durbuy een verrassend natuurlijk en cultureel erfgoed. Het landschap en de leefomgeving zijn het resultaat van de bijzondere geografische ligging en geologische omstandigheden.
image-307817-Anticlinal-0af10-6512b.jpg
Het kleine stadje ligt op de Calestienne, een smalle kalksteenstrook die de overgang vormt tussen de lager gelegen Famenne en de hoger gelegen Ardennen met haar leistenen heuvels. Een blik op de kalkstenen huizen, begrensd door de rivier en beschermd door de ingesneden heuvels, is adembenemend. Deze kleine beboste heuvels versmallen de bedding van de rivier die het hier moeilijker heeft om door te stromen.

De naam Dolbui die voorkomt in de 11e eeuw is volgens enkele toponymisten van Keltische oorsprong. De naam Durbetekent eik of bos en bu betekent water. En dat is wel degelijk de unieke identiteit van Durbuy: een kleine stad, ingesloten in een smalle vallei, omgeven door water en bossen. Dit maakt van Durbuy een ideale plek om tot rust te komen, te ontspannen en van de natuur te genieten tijdens één van de vele outdoor activiteiten die hier worden aangeboden: wandelen, paardrijden, kajakken, kanovaren, reuze labyrint en adventure sporten...
image-307818-Durbuy-kayak-vert-094jk-9bf31.jpg
De Homaliusrots in Durbuy

De kalksteenrotsen van de Calestienne zijn het toneel van prachtige geologische fenomenen, zowel bovengronds als ondergronds. Het water slaagde erin om op sommige plaatsen door de rotslagen te sijpelen zodat er grotten werden gevormd, die ooit door mensen werden bewoond.

Dit was het geval voor de Verlainegrot waar menselijke sporen werden gevonden die zo’n 14000 jaar oud zijn. Vandaag is de grot een schuilplaats voor zeldzame diersoorten zoals vleermuizen, dassen, vossen, spinnen en vlinders.
image-307820-DSC05885-8f14e.w640.jpg
image-306088-55752352_104338367415114_8307605986244296704_o.jpg
TOP10 Ardennen.be - PORTAALSITE 2019 ©
Onze algemene voorwaarden zijn van toepassing*
image-377745-00000-A-omgeving-top10ardennen.be-45c48.jpg