Burlen van de Herten in het Hart van de Ardennen...


Waar in de Ardennen hoor je de lokroep van het Hert ?

Machtig en ontzagwekkend. Zo klinkt in de Ardense bossen de lokroep van het hert tijdens de bronsttijd. We vertellen je waar en wanneer je van dit spektakel kan genieten.

Van midden september tot midden oktober gaan herten op zoek naar een vrouwtje. Polygaam als ze zijn, blijft het niet bij één. Met hun geburl lokken ze zoveel mogelijk hindes en trachten ze concurrenten te imponeren en verjagen. Het sterkste en machtigste hert paart met de meest begeerde hinde. Soms komt het tot een geweigevecht. Het is een beklijvend schouwspel; een echt dierenspektakel.

Wat moet je weten voor je vertrekt ?


De bronstroep van een hert klinkt als een rauwe kreet. Door te burlen, bakent het mannetje zijn terrein af en schat hij zijn concurrenten in. Volstaat het geburl niet, dan komt het tot wild gedraaf en geweiengekletter. Zo'n gewei is in de bronsttijd volledig uitgegroeid, en tussen de 70 en 90 centimeter lang. De vertakkingen of enden zijn erg vervaarlijk. In de lente wordt het gewei afgeworpen om daarna weer terug te groeien. 

Ardense adressen om naar hertengeburl te luisteren...

​​​​​​​
De meest aangewezen momenten om hertengeroep te luisteren zijn bij valavond of zonsopgang. De provincie Luxemburg organiseert verschillende begeleide en thematische avondwandelingen in Saint-Hubert, Habay-La-Neuve, Amberloup, Jalhay... De Dienst voor Toerisme van Saint-Hubert publiceert ieder jaar een kaart met de beste observatieplaatsen.

En het CRIE van Fourneau Saint-Michel is een erkende organisatie die omkaderde wandelingen aanbiedt, waarbij je alles te weten komt over herten en hun levenswijzen. Wie vrij en op eigen ritme op avontuur wil trekken, kan dat in de vlakte van Vlessart, aan de rand van het bos van Anlier of in het Domein van Les Amerois.


image-339157-soirees-brame-1-8f14e.jpg
​​​​​​​

Nog enkele tips...


Wees uitermate stil als je het geburl van herten wil meemaken. Kleed je warm en in overeenstemming met het uur en het seizoen. Zorg er ook voor dat je kledij geen lawaai maakt. Kies voor donkere kleuren. Draag stevig, waterdicht schoeisel en een muts én vergeet je verrekijker niet. Een zaklamp is verboden: het licht zou de herten verjagen. Het schouw- en hoorspel bij volle maan en fikse vrieskou is extra fascinerend. Kippenvel gegarandeerd.

Om dat mooie avontuur af te sluiten, heb je een bijpassende verblijfplaats nodig om na te praten over de ervaringen. In Saint-Ode stelt Ardennes-Etape zelfs een vakantiehuis te huur dat "Le brâme du cerf" heet, of "Het geburl van het hert".

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met BrandTales, de branded content afdeling van De Persgroep Advertising en valt niet onder de verantwoordelijkheid van de redactie.
image-339155-78083-cerf3-e4da3.jpg
image-339156-76377-c20ad.jpg

Begeleide wandelingen en vrije zones


Idealiter gaat u met een gids en groep op pad. De gids brengt u al wandelend naar een plek waar u met wat geluk het burlen mag horen. Gidsen kennen de beste spots waar de bronstige herten hoogstwaarschijnlijk in de buurt zijn.  

De « CRIE du Fourneau Saint-Michel » bijvoorbeeld, organiseert al talrijke jaren begeleide wandelingen zodat de rust van de dieren wordt gerespecteerd en er toch een goed geluid is waar te nemen. Voor dat u op pad gaat krijgt u een presentatie met foto’s en video’s over het leven van het hert. Diverse vragen worden beantwoord: waarom is het hert zo populair? Wat is het burlen? Waarom valt elk jaar het gewei af? Wat is het verschil tussen een gewei en hoorns? Blijft het hert elk jaar op dezelfde plek? … Vele hotels- en restauranthouders verzorgen speciale avonden in combinatie met het luisteren naar het burlen. Men gaat dan voor of na een maaltijd op pad met een natuurgids of jachtopziener.