image-306129-Bastogne_JPG01.w640.jpg
Bastenaken Bastogne
Stad in België

Bastenaken is een stad en gemeente in de Belgische provincie Luxemburg. De stad telt meer dan 15.000 inwoners, die Bastenakenaars worden genoemd. 

In het Bastogne War Museum op de Mardassonheuvel is een grote tentoonstelling over de oorlogsgeschiedenis ondergebracht. Niet ver daarvan staat het stervormige Mémorial du Mardasson, dat ruim uitzicht biedt over de omgeving. De Slag om Bastenaken als onderdeel van de Slag om de Ardennen wordt ook toegelicht in de Bastogne Barracks en bij het Tankmonument.
Overige bezienswaardigheden in Bastenaken zijn de romaanse Sint Pieterskerk en de middeleeuwse Poort van Trier.
Bastenaken vormt het keerpunt van de wielerklassieker Luik-Bastenaken-Luik.
​​​​​​​
image-placeholder.png
Oppervlakte: 172.03 km²
Provincie: Luxemburg
image-placeholder.png
De Saint-Pierre kerk draagt nog merktekens van de verschillende periodes. Het eerste altaar (dat schuilgaat onder het huidige altaar), de opvallende doopvonten in kalksteen van de Moezel en de massieve toren behoren tot de Romaanse kunst. De overige delen van het gebouw zijn verbonden met de flamboyante gotiek. Vooral het fraaie polychrome gewelf van de Saint-Pierre kerk is opmerkelijk. De schilderingen die aan een kunstenaar uit de streek worden toegeschreven, dateren uit 1536.

De kerk werd herhaaldelijk gerestaureerd, en meer bepaald na de oorlog van 1940-45. Tot slot willen we nog uw aandacht vestigen op de bijzonder mooie lichtkroon (16de eeuw) van dit bouwwerk en op een opmerkelijke preekstoel, die heel kunstig met de beitel werd bewerkt. Voor dit meesterwerk tekende Jean-Georges SCHOLTUS, een zoon van Bastogne, en de grootste Luxemburgse houtsnijder van de 18de eeuw.
(Bron : Maison du Tourisme du Pays de Bastogne).
image-307639-Unknown-8f14e.jpg
Deze monumentale vierkante stenen toren van steen was de toegangspoort tot Bastogne. De Poort van Trier werd gebouwd in 1332, met stadswallen. Het geheel moest het mogelijk maken de stad te bewaken. Het is tot op de dag van vandaag een van de laatste zichtbare bewijzen van middeleeuwse vestingwerken.
De Poort van Trier ligt in het centrum van Bastogne. Het is een van de laatste getuigen van de geschiedenis van Bastogne. Ze werd tijdens de Tweede Wereldoorlog tijdens het offensief van Von Rundstedt bijna vernield...
image-placeholder.png
Een stadswandeling en een gekende autoroute met herinneringen aan de Slag om de Ardennen start via Bastogne... Paserend via de Gaume. Je flaneert dorpen, stadjes en heuse steden in het land van de Gaumois: Neufchâteau, Virton, Torgny, …

Maak kennis met de kastelen, musea, kerken, een abdij. Overal prachtige landschappen, de Semois als zilveren draad, Romeinse herinneringen, maar vooral de rust die er ‘leeft’. Trek je wandelschoenen aan voor natuurwandelingen in Bastogne en omgeving !
image-307635-Cattura5-e4da3.png
Het Bastogne War Museum is het belangrijkste museum over de Slag om de Ardennen. Het is gelegen bij het Mémorial du Mardasson, even buiten het centrum van de Belgische stad Bastenaken, destijds het middelpunt van de strijd. In de multimediaruimte zijn uniformen, uitrusting, voertuigen en materieel in 3-D te zien...
image-307636-bastogne-war-museum-c20ad.jpg
De voorloper van het museum, het Bastogne Historical Center, kwam tot stand met hulp en adviezen van generaals die elkaar destijds bestreden. Het huidige museum bevindt zich op de voormalige site van dat Bastogne Historical Center.
Het werd na vier jaar sluiting, nodig voor de bouwperiode en tijd voor nieuwe inrichting, op 22 maart 2014 geopend. In een aparte zaal draait een film van 30 minuten over de strijd, met commentaar in het Frans, het Nederlands, het Engels en het Duits. Naast de collecties kan de bezoeker de slag om Bastenaken in multivisie bekijken, samen met fragmenten van films die tijdens de gevechten zijn opgenomen.
Monument en museum zijn het hele jaar geopend met uitzondering van de maand januari. Het is niet het enige museum in Bastenaken rond het thema, enkele honderden meters verder zijn er ook de Bastogne Barracks.
image-306088-55752352_104338367415114_8307605986244296704_o.jpg
TOP10 Ardennen.be - PORTAALSITE 2019 ©
Onze algemene voorwaarden zijn van toepassing*
Bastenaken